Tak zwani Kotten kształtują historię miasta Solingen od XIV wieku. Masywne
osełki napędzane były czystą wodą, a słynne na całym świecie ostrza szlifowano
ręcznie. Seria noży szefa kuchni Böker Cottage-Craft imponująco kontynuuje
dziedzictwo tego tradycyjnego rzemiosła i zachwyca starannie dobranym wyborem
klasycznych materiałów. Na szczególną uwagę zasługuje zastosowanie nierdzewnej
stali węglowej C75, która po krótkim okresie użytkowania tworzy typową
niebiesko-szarą patynę. Naturalne drewno śliwkowe użyte do wykonania muszli
rękojeści jest twarde, gęste i drobnoporowate, ma jednolitą strukturę i
uderzające spektrum kolorów. Zgodnie z wielowiekową tradycją produkcji noży z
Solingen, łuski rękojeści są mocowane na ciągłym trzpieniu ostrza za pomocą
nitów z litego mosiądzu.
Nóż szefa kuchni jest jednym z najważniejszych noży w kuchni i stanowi
element podstawowego wyposażenia. Ma nieco szersze i dłuższe ostrze niż nóż
uniwersalny. Smukła końcówka jest idealna do krojenia cebuli lub małych warzyw.
Dzięki swojej długości może służyć również jako nóż do mięsa. Można nią również
przetwarzać duże rodzaje warzyw.
Na podstawie 0 opinii
ogólnie